Wednesday, January 10, 2007

Promovarea valorilor culturale, etice Si morale ale sportului

Programul national “2005, Anul International al Sportului si Educatiei Fizice“
Având in vedere Rezolutia nr.58% „Sportul ca mijloc de promovare a educatiei, sanatatii si pacii”, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in 3 noiembrie 2003.
Tinând seama de Carta Internationala a Educatiei Fizice si Sportului, adoptata de Conferinta Generala a UNESCO, in 21 noiembrie 1978 si de Raportul „Sport pentru Dezvoltare si Pace, spre realizarea scopurilor Declaratiei Mileniului” al Organizatiei Natiunilor Unite din 2003.Agentia Nationala pentru Sport, a initiat Programul national „2005, Anul International al Sportului si Educatiei Fizice”.

Principalele obiective ale programului

Incurajarea colaborarii si parteneriatului intre toti actorii posibili, in special familia, scoala, ligile si cluburile sportive, colectivitatile locale, asociatiile sportive, factorii de decizie si sectoarele public si privat, in scopul asigurarii unei complementaritati pentru a aduce sportul si educatia fizica la indemâna tuturor.Democratizarea si consolidarea practicarii educatiei fizice si sportului pentru toti.Promovarea educatiei fizice si sportului ca o componenta a educatiei calitative si ca parte integranta a formarii continue.Generalizarea educatiei fizice si sportului ca un instrument fundamental in favoarea sanatatii si dezvoltarii fizice, dar si pentru dobândirea valorilor necesare coeziunii sociale si dialogului intercultural. Deprinderea, in special la nivelul tinerilor de a comunica, a coopera, a lucra in echipa, de a se respecta reciproc, de a se autodisciplina si de a accepta infrângerea.
Promovarea unor mijloace novatoare in utilizarea sportului ca instrument de comunicare si de mobilizare sociala, in special la nivel national, regional si local, mobilizând societatea civila gratie unei participari active si urmarind cuprinderea publicului tinta.
Saptamâna sportului si educatiei fizice 23 – 29 mai 2005 a fost o manifestare semnificativa care a avut loc cu prilejul AISEF. A fost marcata in toate cele 40 de judete ale tarii si Municipiul Bucuresti si a avut un impact deosebit in mass media. Manifestarile realizate au fost atât sportive (atletism, baschet, ciclism, fotbal, tenis, tenis de masa, sah, jocuri distractive), cât si culturale (de ex. Concursul cu tematica sportiva organizat la nivelul scolilor din Bucuresti si desfasurat cu sprijinul Comisiei Nationale pentru UNESCO).
In cadrul AIESF, in perioada 7 - 10 aprilie a.c. Agentia Nationala pentru Sport a organizat o manifestare plurivalenta la Pavilionul Expozitional Nationalcu mese rotunde pe teme sportive, intâlniri cu publicul, expozitie de anvergura (carti, afise s.a.) iar Comitetul Olimpic si Sportiv Român a organizat standul “România Olimpica” care a inclus intâlniri cu personalitati din lumea sportului cum ar fi campionii olimpici Nadia Comaneci, Laura Badea, Simona Amanar, Nicu Vlad, Camelia Potec, Ivan Patzaichin sau Elisabeta Lipa (cea mai buna canotoare a tuturor timpurilor), proiectii de film din “Istoria olimpismului românesc”. Alte activitati in cadrul AISEF au fost desfasurate sub egida Academiei Olimpice Române. Amintim, astfel, crosul de Ziua Olimpica organizat in 25 de judete ale tarii, tabara de instruire si informare olimpica pentru inspectorii de educatie din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (iulie, Izvorani), tabere de instruire si informare olimpica pentru elevii din liceele cu program sportiv, precum si pentru elevii din liceele pedagogice (iulie si august, in cadrul Complexului Cultural Sportiv Tei, Bucuresti), concursul international de arte plastice “Jocurile Olimpice in imaginatia copiilor” adresat copiilor cu vârste intre 6 - 14 ani (in perioada 16 – 21 decembrie 2005) si care a fost una din actiunile care au marcat inchiderea oficiala a AISEF.

No comments: